MENU KIDS DE REDES DE FAST-FOOD: O VALOR ENERGÉTICO E OS MACRONUTRIENTES SÃO ADEQUADOS ÀS NECESSIDADES NUTRICIONAIS DE CRIANÇAS DE 4 A 8 ANOS?

O VALOR ENERGÉTICO E OS MACRONUTRIENTES SÃO ADEQUADOS ÀS NECESSIDADES NUTRICIONAIS DE CRIANÇAS DE 4 A 8 ANOS?


KIDS MENU OF FAST FOOD CHAINS: ARE ENERGETIC VALUE AND MACRONUTRIENTS ADEQUATE TO THE NUTRITIONAL NEEDS OF CHILDREN FROM 4 TO 8 YEARS OLD?

ARE ENERGETIC VALUE AND MACRONUTRIENTS ADEQUATE TO THE NUTRITIONAL NEEDS OF CHILDREN FROM 4 TO 8 YEARS OLD?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v28i59.4364

Abstract

During the last decades, children’s feeding and lifestyle have suffered various changes, consequently raising overweight, obesity and the development of non-communicable diseases. This circumstance is somehow associated with the rise in food consumption out of home. Given this scenario, the aim of this study was to evaluate the offer of macronutrients in the Kids Menu from three fast food chains, comparing the nutritional needs for children from 4 to 8 years old, with an observational study of the nutritional information available online by the studied chains. The values were tabulated using the program Microsoft Excel® and the menus were compared with the recommendations from the Brazilian Society for Pediatrics (Sociedade Brasileira de Pediatria), classifying them as adequate, deficient or excessive, according to the offer for big or small meals. When the menus were compared with the recommendations for small and big meals, they presented, respectively, an excess of 97% and 14% in the energetic value, 88% and 0% in carbohydrates,100% and 0% in proteins and 89% and 22% in total fats. Even though these results may suggest the consumption of those foods would be more adequate in big meals, this does not occur, because they will occupy the place of in natura and minimally processed foods that are richer in micronutrients. Therefore, we identified the need for a mobilization of different fields of society to improve the composition of the foods and the factors that influence the consumption of fast foods.

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Author Biographies

Anny Victória Lacera Auerswald Albino, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Atua principalmente nos seguintes temas: subprodutos agrícolas, sustentabilidade e fibra alimentar.

Andrea Carvalheiro Guerra Matias, Universidade de São Paulo - USP

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de São Paulo (2000), mestrado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2003) e doutorado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2008). Atualmente é professor assistente da Universidade Presbiteriana Mackenzie. Tem experiência na área de Ciência de Alimentos e Alimentação coletiva com ênfase no desenvolvimento de produtos e sustentabilidade em unidades produtoras de refeição.

Mônica Glória Neumann Spinelli, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Graduada em nutrição pela Universidade de São Paulo (1973), mestre em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2000) e doutora em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2004), com ênfase em Nutrição. Tem especialização em gastronomia e administração hospitalar. Atualmente é professora adjunta I da Universidade Presbiteriana Mackenzie. Na docência administra disciplinas ligadas à administração de serviços de alimentação e nutrição e de saúde pública.

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Published

2022-08-09

How to Cite

Albino, A. V. L. A., Matias, A. C. G., & Spinelli, M. G. N. (2022). KIDS MENU OF FAST FOOD CHAINS: ARE ENERGETIC VALUE AND MACRONUTRIENTS ADEQUATE TO THE NUTRITIONAL NEEDS OF CHILDREN FROM 4 TO 8 YEARS OLD?. Revista Univap, 28(59). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v28i59.4364

Issue

Section

Ciências da Saúde

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