ESTIMATION OF THE CONSUMPTION OF ADDED SALT IN THE LUNCH OF EMPLOYEES IN A TEXTILE COMPANY IN THE CAPITAL OF SÃO PAULO

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v31i72.4578

Keywords:

worker's health, salt consumption, sodium intake, food service

Abstract

The Worker’s Food Program (PAT) aims at improving the nutritional conditions of workers. Thus, the action of the nutritionist in Food and Nutrition Units (UAN) is fundamental for the guidance and planning of the food service, since healthy eating will have a positive impact on the quality of life, reduction of diseases and the increase in worker’s productivity. According to PAT, the amount of sodium in the lunch must correspond to 720 to 960 mg to comply with the recommendations given by health guidelines. The aim of this study was to analyze the consumption of added salt during the lunch time of employees of a textile company in São Paulo. The total supply of added salt was obtained by weighing all salt sachets before lunch and subtracting the leftover sachets and/or unused sachets after the meal for ten days. The amount of salt used in the preparations predicted for 150 diners during lunch was measured. The descriptive analysis was presented by quanti-qualitative variables using the program Microsoft Excel. The mean consumption of each employee was of 6.4 g of salt or 2,560 mg of sodium only in this meal, exceeding the recommended values. It is necessary to guide and stimulate the diners on the autonomy in choosing foods with low sodium content and reducing the use of added salt, guaranteeing healthier food practices.

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Author Biographies

Roberta Mi Kyong Kim Cho, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Graduada em Nutrição pela Universidade Presbiteriana Mackenzie (2024). Possui especialização em Cuidado Materno-Infantil com Enfoque em Amamentação pelo Instituto Mame Bem (2022). Desenvolveu uma pesquisa no Programa Institucional de Iniciação Científica da Universidade Presbiteriana Mackenzie de 2022 a 2023, e apresentou o trabalho na 76 Reunião Anual da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência (2024). Possui resumo publicado e apresentado na modalidade pôster eletrônico no 16 Congresso Nacional da SBAN (2022) e publicação de artigo em revista científica. Foi monitora do componente curricular Técnicas Dietéticas (2021) e membra da Liga Acadêmica de Ciência dos Alimentos (LACA - MACK) de 2022 a 2023. Participou dos projetos de extensão Mini Chef (2023) e Educar e Comunicar em Nutrição (2021). Estagiou na área de Nutrição Clínica no Hospital Infantil Sabará (2024), na área de Nutrição em Saúde Coletiva no Centro de Excelência em Nutrição e Dificuldades Alimentares (CENDA) do Instituto de Pesquisa PENSI (2023), e na área de Nutrição em Alimentação Coletiva na SODEXO do Brasil (2023). É colaboradora voluntária do serviço com puérperas do projeto Chá de Marmita desde 2019.

Andrea Carvalheiro Guerra Matias, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Undergraduate professor of the Nutrition course at Universidade Presbiteriana Mackenzie.

Mônica Glória Neumann Spinelli, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Undergraduate professor of the Nutrition course at Universidade Presbiteriana Mackenzie.

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Published

2025-08-26

How to Cite

Kim Cho, R. M. K., Matias, A. C. G., & Spinelli, M. G. N. (2025). ESTIMATION OF THE CONSUMPTION OF ADDED SALT IN THE LUNCH OF EMPLOYEES IN A TEXTILE COMPANY IN THE CAPITAL OF SÃO PAULO. Revista Univap, 31(72). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v31i72.4578

Issue

Section

Ciências da Saúde

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