RESTAURANTES E MENU KIDS: FATORES DETERMINANTES DAS ESCOLHAS

FATORES DETERMINANTES DAS ESCOLHAS


RESTAURANTS AND KIDS MENU: DETERMINING FACTORS OF THE CHOICES

DETERMINING FACTORS OF THE CHOICES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v29i62.4436

Abstract

In the global context, marked by overweight and obesity in childhood, the problem of the consumption of meals and snacks out of home by children is of great importance. In Brazil, there are few studies tracing the food consumption of children out of home, the choices of the places and what will be eaten, and the nutritional quality of these meals. The present work aimed at evaluating the factors that influence the choice of establishments and children's menu in restaurants. The research was developed based on the cross-sectional study with a qualitative approach, using a convenience sample of 100 people, comprising 50 adults and 50 children, in the year 2020. Children below 7 years old and above 10 years old were excluded. The data survey was performed using online collection, using the form from Google Forms. The answers to the forms were automatically grouped and tabulated into a spreadsheet, also inside the Google structure. The choice of the kids menu was mostly performed by the adults, being 4% superior to the children's decision power. Child's preference was the main factor in the choice of the kids menu, followed by food quality. Hygiene and cleaning expressed the greatest relevance in the choice of the food establishment by the adults. The understanding of the Brazilian reality regarding infant feeding is a subject still little studied in Brazil, and further investments on research regarding this topic are necessary

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Author Biographies

Rebeca Gonçalves de Campos Pivetta, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Presbiteriana Mackenzie (2021). Tem experiência na área de Nutrição.

Andrea Carvalheiro Guerra Matias, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de São Paulo (2000), mestrado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2003) e doutorado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2008). Atualmente é professor assistente da Universidade Presbiteriana Mackenzie. Tem experiência na área de Ciência de Alimentos e Alimentação coletiva com ênfase no desenvolvimento de produtos e sustentabilidade em unidades produtoras de refeição.

Mônica Glória Neumann Spinelli, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Graduada em nutrição pela Universidade de São Paulo (1973), mestre em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2000) e doutora em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2004), com ênfase em Nutrição. Tem especialização em gastronomia e administração hospitalar. Atualmente é professora adjunta I da Universidade Presbiteriana Mackenzie. Na docência administra disciplinas ligadas à administração de serviços de alimentação e nutrição e de saúde pública. Responsável desde 2009 pelo Projeto Mini Chef - educação alimentar por meio de oficinas culinárias - no Colégio Presbiteriano Mackenzie. Autora dos livros: Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição:um modo de fazer e Seleção e Preparo dos Alimentos: gastronomia e Nutrição.

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Published

2023-05-12

How to Cite

Gonçalves de Campos Pivetta, R., Carvalheiro Guerra Matias, A., & Neumann Spinelli, M. G. (2023). RESTAURANTS AND KIDS MENU: DETERMINING FACTORS OF THE CHOICES. Revista Univap, 29(62). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v29i62.4436

Issue

Section

Ciências da Saúde