QUALIDADE DO MENU INFANTIL EM RESTAURANTES DE SHOPPINGS CENTERS DA CIDADE DE SÃO PAULO E DA BAIXADA SANTISTA


QUALITY OF THE CHILDREN'S MENU IN SHOPPING MALL RESTAURANTS IN THE CITY OF SÃO PAULO AND IN BAIXADA SANTISTA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v30i66.4474

Abstract

Food consumption out of home has become a routine for Brazilians because of the practicality and agility. Nevertheless, this is characterized by a greater ingestion of calories, sugars and fat, which may increase the risk of developing chronic non-communicable diseases. Given this scenario, the present study aimed at evaluating the quality of the children's menus available in shopping mall restaurants in the municipality of São Paulo and in the municipalities of Santos, São Vicente, Praia Grande and Guarujá, in Baixada Santista. For sample selection, the restaurants of 30% of the shopping malls of each region in the city of São Paulo were included, as well as those of all shopping malls in Baixada Santista. Only those presenting children's menus were evaluated and, after collection, only one restaurant per chain was considered. The data were collected using a form at Google Forms. Only 30.3% of the establishments in São Paulo and 13.2% in Baixada Santista offered the option of children's menu. The protein and fried preparations were the most offered in the children's menus. The presence of vegetables was evident in Baixada Santista; nonetheless, the servings are considered small, being noticeable the low offer of in natura and minimally processed foods, and the most used cooking methods were boiled, fried and grilled. The results obtained demonstrate there is a need for a new look in the development of children's menus, given the high demand of consumption out of home and the adaptation to children's needs

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Caroline Barboza Duarte, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie com especialização em Nutrição Materno Infantil pela USP.

Ana Maria de Souza Pinto, Universidade Federal de São Paulo - Unifesp

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de Mogi das Cruzes (1986), mestrado em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo (1998) e doutorado em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo (2002). Atualmente é professora adjunta do Curso de Nutrição da Universidade Federal de São Paulo - Unifesp, campus Baixada Santista nos módulos de Gestão de Alimentação Coletiva e Estágio Obrigatório em Alimentação Coletiva. Professora colaboradora do mestrado profissional da UNIFESP - CEDESS. Foi professora do Curso de Nutrição da Universidade de Mogi das Cruzes por 18 anos e do Centro Universitário São Camilo, por 13 anos. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Alimentação Coletiva, nos seguintes temas: Qualidade Nutricional e Higiênico Sanitária de refeições, Avaliação de Cardápios, Refeições de Bordo, Alimentação do Trabalhador, Planejamento de Restaurantes, Sustentabilidade na produção de refeições

Andrea Carvalheiro Guerra Matias, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de São Paulo (2000), mestrado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2003) e doutorado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2008). Atualmente é professor assistente da Universidade Presbiteriana Mackenzie. Tem experiência na área de Ciência de Alimentos e Alimentação coletiva com ênfase no desenvolvimento de produtos e sustentabilidade em unidades produtoras de refeição

Mônica Glória Neumann Spinelli, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Graduada em nutrição pela Universidade de São Paulo (1973), mestre em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2000) e doutora em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2004), com ênfase em Nutrição. Tem especialização em gastronomia e administração hospitalar. Atualmente é professora adjunta I da Universidade Presbiteriana Mackenzie. Na docência administra disciplinas ligadas à administração de serviços de alimentação e nutrição e de saúde pública. Responsável desde 2009 pelo Projeto Mini Chef - educação alimentar por meio de oficinas culinárias - no Colégio Presbiteriano Mackenzie. Autora dos livros: Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição:um modo de fazer e Seleção e Preparo dos Alimentos: gastronomia e Nutrição.Tem experiência na área de Alimentação coletiva com ênfase no desenvolvimento de pesquisas sobre sustentabilidade em unidades produtoras de refeição.

References

Abeso. (2022). Obesidade infantil: as razões por trás do aumento de peso entre as crianças brasileiras. Disponível em: https://abeso.org.br/obesidade-infantil-as-razoes-por-tras-do-aumento-de-peso-entre-as-criancas-brasileiras/.

Abreu, E.S., Spinelli, M.G.N & Pinto, A.M.S. (2023). Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição: um modo de fazer. 8a Edição. São Paulo: Editora Metha.

Albino, A. V. L. A., Matias, A. C. G., & Spinelli, M. G. N. (2022). MENU KIDS DE REDES DE FAST-FOOD. Revista Univap, 28(59). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v28i59.4364

Anzman-Frasca, S., Folta, S. C., Glenn, M. E., Jones-Mueller, A., Lynskey, V. M., Patel, A. A., Tse, L. L., & Lopez, N. V. (2017). Healthier Children’s Meals in Restaurants: An Exploratory Study to Inform Approaches That Are Acceptable Across Stakeholders. Journal of Nutrition Education and Behavior, 49(4), 285-295.e1. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2016.11.009

Batada, A., Bruening, M., Marchlewicz, E. H., Story, M., & Wootan, M. G. (2012). Poor nutrition on the menu: children's meals at America's top chain restaurants. Childhood obesity (Print), 8(3), 251–254. https://doi.org/10.1089/chi.2012.0016

Barroso, W. K. S., Rodrigues, C. I. S., Bortolotto, L. A., Mota-Gomes, M. A., Brandão, A. A., Feitosa, A. D. M., Machado, C. A., Poli-de-Figueiredo, C. E., Amodeo, C., Mion Júnior, D., Barbosa, E. C. D., Nobre, F., Guimarães, I. C. B., Vilela-Martin, J. F., Yugar-Toledo, J. C., Magalhães, M. E. C., Neves, M. F. T., Jardim, P. C. B. V., Miranda, R. D., Póvoa, R. M. S., Fuchs, S. C., Alessi, A., Lucena, A. J. G. , Avezum, A., Sousa, A. L. L., Pio-Abreu, A., Sposito, A. C., Pierin, A. M. G., Paiva, A. M. G. , Spinelli, A. C. S., Nogueira, A. R., Dinamarco, N., Eibel, B., Forjaz, C. L. M., Zanini, C. R. O., Souza, C. B. , Souza, D. S. M. , Nilson, E. A. F., Costa, E. F. A., Freitas, E. V. , Duarte, E. R., Muxfeldt, E. S., Lima Júnior, E., Campana, E. M. G., Cesarino, E. J., Marques, F., Argenta, F., Consolim-Colombo, F. M., Baptista, F. S., Almeida, F. A. , Borelli, F. A. O., Fuchs, F. D., Plavnik, F. L., Salles, G. F., Feitosa, G. S., Silva, G. V. , Guerra, G. M., Moreno Júnior, H., Finimundi, H. C., Back, I. C., Oliveira Filho, J. B. , Gemelli, J. R., Mill, J. G., Ribeiro, J. M., Lotaif, L. A. D., Costa, L. S. , Magalhães, L. B. N. C., Drager, L. F., Martin, L. C., Scala, L. C. N., Almeida, M. Q., Gowdak, M. M. G., Klein, M. R. S. T., Malachias, M. V. B., Kuschnir, M. C. C., Pinheiro, M. E., Borba, M. H. E. , Moreira Filho, O., Passarelli Júnior, O., Coelho, O. R., Vitorino, P. V. O., Ribeiro Junior, R. M., Esporcatte, R., Franco, R., Pedrosa, R., Mulinari, R. A., Paula, R. B. , Okawa, R. T. P., Rosa, R. F., Amaral, S. L. , Ferreira-Filho, S. R., Kaiser, S. E., Jardim, T. S. V., Guimarães, V., Koch, V. H., Oigman, W., & Nadruz, W. (2021). Diretrizes Brasileiras de Hipertensão Arterial – 2020. Arq. Bras. Cardiol., 116(3), 516-658.

Bezerra, I. N., Maria Vieira Moreira, T., Brito Cavalcante, J., de Moura Souza, A., & Sichieri, R. (2017). Food consumed outside the home in Brazil according to places of purchase. Rev. Saúde Pública, 51. https://rsp.fsp.usp.br/wp-content/plugins/xml-to-html/include/lens/index.php?xml=0034-8910-rsp-S1518-87872017051006750.xml&lang=en

Duarte, C. B., Spinelli, M. G. N., & Matias, A. C. G. (2022). Evaluation of quality of the children’s menu in mall’s restaurants. Rev. Paul. Pediatr. (Ed. Port., Online), e2021027–e2021027. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1376331

Duarte, I. A.E. (2013). O que se come? Análise de refeições prontas de fast food no Distrito Federal. (Monografia). Universidade de Brasília, Brasília.

Galati, P. C., Pereira, I. B., Toledo, G. C. G., & Arevabini C. A. M. (2017). Avaliação do equilíbrio nutricional de pratos do menu kids oferecidos em redes fast-food em um shopping de Ribeirão Preto/SP. Revista Saúde, 2(6).

Goffe, L., Rushton, S., White, M., Adamson, A., & Adams, J. (2017). Relationship between mean daily energy intake and frequency of consumption of out-of-home meals in the UK National Diet and Nutrition Survey. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 14(1). https://doi.org/10.1186/s12966-017-0589-5

Hill, J. L., Olive, N. C., Waters, C. N., Estabrooks, P. A., You, W., & Zoellner, J. M. (2015). Lack of Healthy Food Options on Children’s Menus of Restaurants in the Health-Disparate Dan River Region of Virginia and North Carolina, 2013. Preventing Chronic Disease, 12. https://doi.org/10.5888/pcd12.140400

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (2011). Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil / IBGE, Coordenação de Trabalho e Rendimento. IBGE.

Karnopp, E. V. N., Vaz, J. dos S., Schafer, A. A., Muniz, L. C., Souza, R. de L. V. de, Santos, I. dos, Gigante, D. P., & Assunção, M. C. F. (2017). Food consumption of children younger than 6 years according to the degree of food processing. Jornal de Pediatria, 93(1), 70–78. https://doi.org/10.1016/j.jped.2016.04.007

Ministério da Saúde. (2014). Guia alimentar para a população brasileira. Ministério da Saúde.

Ministério da Saúde. (2013). Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Secretaria de Atenção à Saúde. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_alimentacao_nutricao.pdf Acesso em: 14/02/2024

Ministério da Saúde. (2022). Protocolo de uso do guia alimentar para a população brasileira na orientação alimentar de crianças de 2 a 10 anos.Secretaria de Atenção Primária à Saúde. Disponível em:https://fi-admin.bvsalud.org/document/view/2ngbu. Acesso em: 25/01/2024

Monteiro, C. A., Levy, R. B., Claro, R. M., Castro, I. R. R. de, & Cannon, G. (2010). A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing. Cadernos de Saúde Pública, 26(11), 2039–2049. https://doi.org/10.1590/s0102-311x2010001100005

Moran, A. J., Block, J. P., Goshev, S. G., Bleich, S. N., & Roberto, C. A. (2017). Trends in Nutrient Content of Children’s Menu Items in U.S. Chain Restaurants. American Journal of Preventive Medicine, 52(3), 284–291. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2016.11.007

OPAS Brasil. (2022). Dia Mundial da Obesidade 2022: acelerar ação para acabar com a obesidade. Disponível em: https://www.paho.org/pt/noticias/4-3-2022-dia-mundial-da-obesidade-2022-acelerar-acao-para-acabar-com-obesidade

Pereira Filho, E., Campos, D. F., & Nóbrega, K. C. (2015). A qualidade de serviços no fast food: um estudo das lacunas de percepção em um ambiente de shopping center. Holos, 1, 111–132. https://doi.org/10.15628/holos.2015.2079

Pinto, D. C., Viegas, C. A. C. L., & Rocha, A. M. C. N. da. (2021). Quality of kids’ meals in fast-food restaurants: the nutritional content is not enough for an informed choice. Revista de Nutrição, 34. https://doi.org/10.1590/1678-9865202134e200234

Pivetta, R.C.G., Matias,A.C.G., & Spinelli, M.G.N.(2023). Restaurantes e Menu Kids: fatores determinantes das escolhas. Revista Univap, 29(62). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v29i62.4436

Queiroz, P. W. V. de, & Coelho, A. B. (2017). Alimentação fora de casa: uma investigação sobre os determinantes da decisão de consumo dos domicílios brasileiros. Análise Econômica, 35(67). https://doi.org/10.22456/2176-5456.57132

Rehm, C., & Drewnowski, A. (2016). Trends in Consumption of Solid Fats, Added Sugars, Sodium, Sugar-Sweetened Beverages, and Fruit from Fast Food Restaurants and by Fast Food Restaurant Type among US Children, 2003–2010. Nutrients, 8(12), 804. https://doi.org/10.3390/nu8120804

Sanches, M. Z., Canella, D. S., Duran, A. C. da F. L., & Jaime, P. C. (2013). Disponibilidade de informação nutricional em restaurantes no município de são paulo. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, 8(1). https://doi.org/10.12957/demetra.2013.3747

Serrano, E. L., & Jedda, V. B. (2009). Comparison of Fast-Food and Non-Fast-Food Children’s Menu Items. Journal of Nutrition Education and Behavior, 41(2), 132–137. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2008.02.005

Shonkoff, E. T., Anzman-Frasca, S., Lynskey, V. M., Chan, G., Glenn, M. E., & Economos, C. D. (2017). Child and parent perspectives on healthier side dishes and beverages in restaurant kids’ meals: results from a national survey in the United States. BMC Public Health, 18(1). https://doi.org/10.1186/s12889-017-4610-3

Silva, N. A., Monteiro, M. C. D. C., & Pinto, A. M. D. S. (2021). Avaliação da qualidade dos menus infantis em restaurantes comerciais frente à nova classificação dos alimentos do guia alimentar para a população brasileira. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, 16, e59748. https://doi.org/10.12957/demetra.2021.59748

Smiciklas-Wright, H., Mitchell, D. C., Mickle, S. J., Goldman, J. D., & Cook, A. (2003). Foods commonly eaten in the United States, 1989-1991 and 1994-1996: Are portion sizes changing? Journal of the American Dietetic Association, 103(1), 41–47. https://doi.org/10.1053/jada.2003.50000

Sociedade Brasileira de Pediatria. (2012). Manual de orientação para a alimentação do lactente, do pré-escolar, do escolar, do adolescente e na escola. SBP.

Sociedade Brasileira de Pediatria. (2018). Manual de Alimentação: orientações para alimentação do lactente ao adolescente, na escola, na gestante, na prevenção de doenças e segurança alimentar. Departamento de Nutrologia, 4.

Sociedade Brasileira de Pediatria. (2019). Obesidade na infância e adolescência: Manual de Orientação. Departamento de Nutrologia, 3.

Solé, D., Silva, L. R., Cocco, R. R., Ferreira, C. T., Sarni, R. O., Oliveira, L. C., Pastorino, A. C., Weffort, V., Morais, M. B., Barreto, B. P., Oliveira, J. C., Castro, A. P. M., Franco, J. M., Chong, H. J., Rosário, N. A., Alonso, M. L. O., Sarinho, E. C., Yang, A., Maranhão, H., & Toporovski, M. S. (2018). Consenso Brasileiro sobre Alergia Alimentar: 2018 - Parte 2 - Diagnóstico, tratamento e prevenção. Documento conjunto elaborado pela Sociedade Brasileira de Pediatria e Associação Brasileira de Alergia e Imunologia. Arquivos de Asma, Alergia E Imunologia, 2(1). https://doi.org/10.5935/2526-5393.20180005

Trapp, G. S. A., Pulker, C. E., Hurworth, M., Law, K. K., Brinkman, S., Pollard, C. M., Harray, A. J., Sambell, R., Mandzufas, J., Anzman-Frasca, S., & Hickling, S. (2022). The Nutritional Quality of Kids’ Menus from Cafés and Restaurants: An Australian Cross-Sectional Study. Nutrients, 14(13), 2741. https://doi.org/10.3390/nu14132741

Veiros, M. B., & Proenca, R. (2003). Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio em uma Unidade de Alimentação e Nutrição -Método AQPC. In Revista Nutrição em Pauta. https://nuppre.paginas.ufsc.br/files/2014/04/2003-VEIROS-e-PROEN%C3%87A.pdf

Viegas, C., Afonso, C., PM Lima, J., Palma Mateus, M., & Rocha, A. (2020). Oferta alimentar de menus infantis em restaurantes de centros comerciais portugueses: estudo qualitativo – Acta Portuguesa de Nutrição. Acta Portuguesa de Nutricao. https://actaportuguesadenutricao.pt/edicoes/httpsactaportuguesadenutricao-ptwp-contentuploads20200803_artigo-original-pdf/

Vitolo, M. R. (2015). Nutrição – da Gestação ao Envelhecimento. Editora Rubio.

Published

2024-06-26

How to Cite

Duarte, C. B., Pinto, A. M. de S., Matias, A. C. G., Rocha, A. M. C. N. da, & Glória Neumann Spinelli, M. . (2024). QUALITY OF THE CHILDREN’S MENU IN SHOPPING MALL RESTAURANTS IN THE CITY OF SÃO PAULO AND IN BAIXADA SANTISTA. Revista Univap, 30(66). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v30i66.4474

Issue

Section

Ciências da Saúde

Most read articles by the same author(s)

> >>