MINDFULNESS EATING E COMPOSIÇÃO CORPORAL NAS DIFERENTES FASES DA VIDA: ANÁLISE COMPARATIVA ENTRE FUNCIONÁRIOS DE UMA INSTITUIÇÃO DE ENSINO SUPERIOR DO MUNICÍPIO DE SÃO PAULO

ANÁLISE COMPARATIVA ENTRE FUNCIONÁRIOS DE UMA INSTITUIÇÃO DE ENSINO SUPERIOR DO MUNICÍPIO DE SÃO PAULO


MINDFULNESS EATING AND BODY COMPOSITION IN THE DIFFERENT PHASES OF LIFE: COMPARATIVE ANALYSES BETWEEN EMPLOYEES FROM A SUPERIOR TEACHING OF SP COUNTY

COMPARATIVE ANALYSES BETWEEN EMPLOYEES FROM A SUPERIOR TEACHING OF SP COUNTY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v28i57.2556

Abstract

The objective of this paper was to identify and compare factors connected to the practice of conscious eating and its relationship with body composition in different stages of life. The anthropometric data and the results of two questionnaires (Mindful Eating Questionnaire - MEQ and Emotional Eater Questionnaire - EEQ) of employees from a Higher Educational Institution were evaluated by age, divided into young adults and aging adults, and by gender. The main results were the aging adults of both genders and Youngs of male gender presented higher values of BMI and WHR. Only the young women were classified as emotional eaters. The MEQ analysis showed that distraction and emotional questions had more influence in feeding of young adults. The correlation of anthropometric data with EEQ had no statistical significance that would explain the higher BMI due to the emotional eater profile. It was concluded that more research is necessary in order to affirm or refute the concept of mindfulness eating might be used as a tool for the individuals ensure a healthy aging and an adequate quality of life in the future.

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Author Biographies

Rita de Cassia de Souza Fernandes, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista Supervisora de Estágios na Área Clínica pela Universidade Paulista - Unip

Marina de Almeida Lima, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Residente em Saúde da Criança e do Adolescente na Universidade Federal de São Paulo - Unifesp.

Isabela Maria Alves Barros, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Graduanda em Nutrição pela Universidade Presbiteriana Mackenzie.

Rosana Farah Simony Lamigueiro Toimil, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista graduada pelo Centro Universitário São Camilo (1986), possui mestrado em Epidemiologia pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo (1996) e Doutorado em Medicina (Endocrinologia Clínica) pela Universidade Federal de São Paulo - Escola Paulista de Medicina (2003). Especialista em Nutrição Clínica pelo Centro Universitário São Camilo (1990) e em Padrões Gastronômicos pela Universidade Anhembi-Morumbi (2007). Professora do Curso de Mestrado Profissional em Nutrição no Centro Universitário São Camilo (2014-2017) Atualmente é Professora Adjunta I da Universidade Presbiteriana Mackenzie do Curso de Graduação em Nutrição (2007-atual) e Professora Voluntária do Departamento de Psiquiatria da Faculdade de Ciências Médicas da Santa Casa de Misericórdia de São Paulo (2020 - atual). Tem experiência na área de Nutrição Clínica e Saúde Coletiva, atuando principalmente nos seguintes temas: avaliação nutricional, composição corporal, diabetes mellitus, obesidade , transtornos alimentares e saúde mental. Atua em consultório próprio desde 1997. Sócia Proprietária da Nutriways Consultoria Nutricional e Ávvia Educação. Nutricionista certificada em Intuitive Eating (2014), Educadora em Diabetes pela International Diabetes Federation (2018) e Membro da comissão técnica da Nutrição Clínica do Conselho Regional de Nutricionistas (CRN3a. região - gestão 2014 - 2019) e da Diretoria da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição (SBAN).

Érico Chagas Caperuto, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Possui graduação em Bacharelado Em Educação Física pela USP , mestrado em Ciências (Fisiologia Humana) pela USP e doutorado em Biologia Celular e Molecular pela USP. Professor da Universidade Presbiteriana Mackenzie nos cursos de Educação Física, Fisioterapia e Nutrição. Professor da Universidade São Judas Tadeu nos cursos de Graduação em Educação Física e Fisioterapia Professor nos Programas de Pós Graduação em Ciências do Envelhecimento e Educação Física. Consultor técnico-científico para a indústria de Suplementos Alimentares.

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Published

2022-04-19

How to Cite

Fernandes, R. de C. de S., Lima, M. de A., Barros, I. M. A., Souza, D. F. de, Toimil, R. F. S. L., & Caperuto, Érico C. (2022). MINDFULNESS EATING AND BODY COMPOSITION IN THE DIFFERENT PHASES OF LIFE: COMPARATIVE ANALYSES BETWEEN EMPLOYEES FROM A SUPERIOR TEACHING OF SP COUNTY. Revista Univap, 28(57). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v28i57.2556

Issue

Section

Ciências da Saúde

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