FOOD SAFETY IN THE CONTEXT OF COVID-19 PANDEMIC

THE ROLE OF COMMERCIAL RESTAURANTS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v30i65.4487

Keywords:

restaurants, quality, pandemic, COVID-19

Abstract

Commercial restaurants are establishments responsible for preparing meals away from home, ensuring a wide variety in their menu and easy access to food. With the easing of the quarantine plan, new recommendations have emerged as a preventive measure against COVID-19 for food services. The objective of this study was to verify the adequacy of commercial restaurants in the face of the new norms for providing meals, during the COVID-19 pandemic. Eighteen self-service and à la carte commercial restaurants in the Municipality of Santos, S.P., which operated at 80% of capacity from October to December 2021, were analyzed. based on the new recommendations of the Brazilian Association of Bars and Restaurants (Abrasel), and on the technical notes of the National Health Surveillance Agency (ANVISA), being divided into four blocks, addressing health, hygiene and worker safety, organization and social distancing, sanitary quality in food distribution, facilities and environment. The results showed that 83% of the restaurants were compliant in most items. Items with lower adherence were highlighted, such as changing masks every 3 or 4 hours and the precariousness of installing waterproof barriers in activities and places where minimum distancing is not possible. Despite the adaptation to the new norms for providing meals, it is necessary to pay attention to the items that were highlighted negatively. It is the role of establishments to adopt measures to prevent COVID-19 throughout the production process

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Author Biography

Ana Maria de Souza Pinto, UNIFESP, Campus Baixada Santista

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de Mogi das Cruzes (1986), mestrado em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo (1998) e doutorado em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo (2002). Atualmente é professora adjunta do Curso de Nutrição da Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP, campus Baixada Santista nos módulos de Gestão de Alimentação Coletiva e Estágio Obrigatório em Alimentação Coletiva. Professora do mestrado profissional da UNIFESP - CEDESS. Foi professora do Curso de Nutrição da Universidade de Mogi das Cruzes por 18 anos e do Centro Universitário São Camilo, por 13 anos. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Alimentação Coletiva, nos seguintes temas: Qualidade Nutricional e Higiênico Sanitária de refeições, Avaliação de Cardápios, Refeições de Bordo, Alimentação do Trabalhador, Planejamento de Restaurantes, Sustentabilidade na produção de refeições.

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Published

2024-03-25

How to Cite

Pinto, A. M. de S., & Gil Marcelino, M. . (2024). FOOD SAFETY IN THE CONTEXT OF COVID-19 PANDEMIC: THE ROLE OF COMMERCIAL RESTAURANTS. Revista Univap, 30(65). https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v30i65.4487

Issue

Section

Ciências da Saúde